- Αγία Παρασκευή, Αυτοδιοίκηση

«Άναψε» ξανά φωτιές η πλατεία Άι Γιάννη

Σταθερή «εστία» πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ δημοτικής Αρχής και αντιπολίτευσης παραμένει η πλατεία του Άι Γιάννη στην Αγία Παρασκευή. Οι κόντρες συνεχίζονται γύρω από τα άμεσα μέτρα αστυνόμευσης στην περιοχή, ενώ αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για την αναμόρφωση της πλατείας, ζητήματα για τα οποία «αντήλλαξε» διαδοχικές ανακοινώσεις ο Βασίλης Ζορμπάς με τους Γιάννη Σταθόπουλο και Γιάννη Μυλωνάκη.

Γ. Σταθόπουλος: Να προχωρήσει η ανάπλαση χωρίς πονηριές

Πρώτος χρονικά, ο τέως δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Νίκη των Πολιτών», Γιάννης Σταθόπουλος ανέφερε: «Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου,13 και 20/5,συζητήσαμε πολύ για το θέμα της ανάπλασης της Πλατείας Αγίου Ιωάννου. Θυμίζω ότι στο τέλος Αυγούστου 2019,δημοπρατήσαμε έργο συνολικής ανάπλασης του χώρου της Πλατείας με μελέτη και ορούς δημοπράτησης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος και τον Δήμο. Το έργο μεγαλώνει την υπάρχουσα Παιδική χαρά, προσθέτει καινούργια, καταργεί τα υπάρχοντα κατεστραμμένα σιντριβάνια, κάνει την Πλατεία εξωστρεφή και πολλά ακόμη που δεν είναι δυνατόν να περιγράφουν εδώ.

Ο Β. Ζορμπάς από την μέρα που ανέλαβε καθήκοντα στην προσπάθεια του να ακυρώσει, το δημοπρατημένο επαναλαμβάνω, έργο έχει δηλώσει κατά καιρούς:

• Ότι η δημοπράτηση έγινε στη λήξη της θητείας μας
• Ότι συμμετείχαν λίγοι εργολάβοι
• Ότι οι όροι δημοπράτησης είναι φωτογραφικοί
• Ότι το έργο «πέρασε» μόνο από την Οικονομική επιτροπή του Δήμου
• Ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα και αλλά πολλά.

Στην προσπάθεια του μάλιστα να ακυρώσει το έργο απέτυχε διότι ο μειοδότης που έδωσε έκπτωση 41% κέρδισε την προσφυγή του, κατά του Δήμου μας. Είμαι σε θέση να διαβεβαιώσω ότι όλα τα στάδια του έργου είναι απολύτως νόμιμα και τον καλώ δημόσια να το υλοποιήσει άμεσα, χωρίς πονηριές και στρεψοδικίες.

Β. Ζορμπάς: Μήπως είναι καιρός να αποσυρθεί ο τέως δήμαρχος;

Στην απάντησή του, το γραφείο Τύπου της παράταξης «Αγία Παρασκευή η πόλη μας», του νυν δήμαρχου Βασίλη Ζορμπά τόνισε: «Δεν μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τον κ. Γιάννη Σταθόπουλο, ούτε ο ίδιος μάλλον, τόσο στις πράξεις όσο και στις σκέψεις του. Πότε θα λειτουργεί ως ταραξίας στα Δημοτικά Συμβούλια και πότε θα εκδίδει ανακοινώσεις από τις οποίες βγάζει κανείς το συμπέρασμα ότι βρίσκεται κάποια χρόνια πίσω, όταν προσπαθούσε (ανεπιτυχώς) να εξαπατήσει τους δημότες. Η τελευταία όμως ανακοίνωσή του, με την οποία επιχειρεί να πιέσει προς την κατεύθυνση της ανάπλασης της πλατείας του ΑηΓιάννη, σύμφωνα με τις δικές του επιδιώξεις, είναι μνημείο πολιτικού «αυτοχειριασμού».

«Αυτοκτονεί» πολιτικά γιατί ομολογεί ότι, ενώ είχε χάσει τις εκλογές μήνες πριν, δημοπράτησε το έργο χωρίς καμιά ηθική νομιμότητα, μια μέρα μόλις πριν παραδώσει τη διοίκηση του Δήμου (αλήθεια, τι ήθελε να προλάβει; Και γιατί εξακολουθεί να πιέζει;). Ένα έργο πανάκριβο, ούτε η πλατεία Ομονοίας να ήταν, για το οποίο δεν υπήρχαν χρήματα στο Ταμείο του Δήμου, όπως η ίδια η Οικονομική Υπηρεσία τον είχε προειδοποιήσει. Ένα έργο που την μελέτη δεν είχε φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο έστω για ενημέρωση, ένα έργο για το οποίο το Σωματείο των Εργολάβων τον είχε καταγγείλει για «φωτογραφικές» διατάξεις στο διαγωνισμό (με αποτέλεσμα στην ουσία μόνο δυο εργολάβοι να λάβουν μέρος). Ένα έργο για το οποίο οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου (πλην μιας, που φαίνεται να συνοδοιπορεί) είναι αρνητικές τόσο για την σκοπιμότητα όσο και για το κόστος του. Η δική μας άποψη για την ανάπλαση της πλατείας, έχει εκφραστεί, τέθηκε σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και παρατάξεις, έχει λάβει υπόψη της όλες τις παραμέτρους που πρέπει να αντιμετωπισθούν, η μελέτη της συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο και κοστίζει τα μισά χρήματα από αυτήν του κ. Σταθόπουλου.

Κατανοούμε τον κ. Σταθόπουλο, μετά την πανάκριβη αγορά του κτήματος ΙΟΛΑ ήθελε να κάνει και μια πανάκριβη ανάπλαση πλατείας. Μήπως όμως είναι καιρός να αποσυρθεί, ζητώντας και μια συγγνώμη από τους συμπολίτες μας και να αφήσει να ξεχαστούν οι οικονομικά καταστροφικές για την πόλη επιλογές του, που όμως κανένα ουσιαστικό έργο δεν παρήγαγαν κατά τη διάρκεια της θητείας του;»

Απάντηση του επικεφαλής της «Νίκης των Πολιτών»

Ο τέως δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος επανήλθε στο θέμα, με τον επικεφαλής της παράταξης «Νίκη των Πολιτών» να τονίζει: «Πέρασαν οκτώ ολόκληροι μήνες για να αποφασίσουν οι της Δημοτικής αρχής να “βάψουν” τις γεμάτες γκράφιτι εξέδρες στην Πλατεία Αγίου Ιωάννου. Νωρίτερα έφεραν τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα, λόγω μεγάλης συνάθροισης νεολαίας (με τη λήξη της καραντίνας, όχι όμως της επιδημίας) και χειροτέρεψαν το πρόβλημα. Διέσυραν, επίσης, την Αγία Παρασκευή στο πανελλήνιο, διά στόματος δημάρχου, ως πόλη παραβατικότητας.

Τις τελευταίες μέρες έχουμε εξελίξεις: Έγιναν “δημοσιογράφοι”. Ανακάλυψαν, οι δαιμόνιοι “ρεπόρτερ” κάτι που το ξέρουμε όλοι και όλες πολλά-πολλά χρόνια τώρα, ότι δηλαδή η πλατεία και η παιδική χαρά χρειάζονται κάθε πρωί καθάρισμα. Φωτογραφίζουν, λοιπόν, τα σκουπίδια (ανακαλύπτουν έκπληκτοι την Αμερική) και τα αναρτούν. Βλέπετε τι κάνει η νεολαία μας;»Είναι οι ίδιοι που ανέλαβαν τη δημοτική αρχή την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, δηλαδή εποχή που υπήρχε το πρόβλημα, όπως είναι οι ίδιοι που ήταν στη δημοτική αρχή από το 2010 έως το 2014. Ένα μόνο δεν βλέπουμε. Πρόταση για τη λύση του προβλήματος. Λέτε να μας το κρύβουν;

Γ. Μυλωνάκης: Τα προβλήματα χρειάζονται δημοτική Αρχή, όχι αστυνομικό

Ένα άλλο μέτωπο αντιπαράθεση προκάλεσε η συνάντηση εργασίας που κάλεσε ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, στις 28 Μαΐου, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, όπου μετείχαν επίσης ο πρώην επικεφαλής της δημοτικής Αρχής Αντώνης Σιδέρης, ο πρόεδρος του συλλόγου Άη Γιάννη, Παναγιώτης Βαβουγιός και η αντιπρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου, Ηλιάνα Λαζανά. Στον συνδυασμό «Αλλάζουμε», με αρχηγό τον Γιάννη Μυλωνάκη, «εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν είχε προσκληθεί εκπρόσωπος των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή», με τη δημοτική κίνηση να επισημαίνει σε ανακοίνωσή της: «Αντικείμενο της πρωτοβουλίας του δημάρχου, όπως είχε προαναγγείλει ο ίδιος, ήταν να συζητηθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην πλατεία του Άη Γιάννη. Μάλιστα, ο κ. Ζορμπάς είχε προϊδεάσει ότι θα κατέθετε και τέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων. Αντί για προτάσεις που θα επιλύουν τα όντως οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής όμως, ακούσαμε από τον δήμαρχο να παραθέτει σειρά αστυνομικών – κατασταλτικών μέτρων, τα περισσότερα από τα οποία ήταν αναπαραγωγή των όσων κατά καιρούς γράφει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook!

Καμία συζήτηση δεν έγινε για το πώς η πλατεία του Άη Γιάννη θα μπορέσει να γίνει ένα λειτουργικός χώρος ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες, αρμονικά δεμένος με την ευρύτερη περιοχή, προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς στους πολίτες της Αγίας Παρασκευής. Αντιθέτως, με τις προτάσεις του κ. Ζορμπά, που αφορούν αποκλειστικά τη λήψη αστυνομικών μέτρων, μάλλον η πλατεία θα μεταμορφωθεί σε φρουρούμενη περιοχή. Αυτό να έχει άραγε στο μυαλό της η διοίκηση του Δήμου για τον συγκεκριμένο χώρο; Αντί να σφύζει από ζωή, να γίνει ένα απέραντο αστυνομικό τμήμα; «Στην Ομάδα Ενεργών Πολιτών «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ» έχουμε διαφορετική αντίληψη για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν οι ελεύθεροι χώροι στην πόλη μας, ώστε να μπορούν να τους απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες, με ασφάλεια και χωρίς τα όσα βλέπουμε να γίνονται τα τελευταία χρόνια στην πλατεία Άη Γιάννη» δηλώνει σχετικά ο επικεφαλής της δημοτικής μας παράταξης, Γιάννη Μυλωνάκης.

Επίσης, καλεί τον δήμαρχο Αγίας Παρασκευής, αντί να… νουθετεί την Αστυνομία για το πώς θα κάνει τη δουλειά της, να πραγματοποιήσει ανοιχτή διαβούλευση ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση για την πλατεία Άη Γιάννη, την οποία δυστυχώς σήμερα ουσιαστικά στερούνται οι δημότες μας. Χρέος της δημοτικής αρχής, αλλά και του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι να μεριμνούν ώστε η ζωή στην πόλη μας να κυλά απρόσκοπτα, με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα για τους συμπολίτες μας. Οι «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ» θα συμμετάσχουν ενεργά σε μια τέτοια πρωτοβουλία, καταθέτοντας -όπως κάνουν πάντα- ουσιαστικές και σοβαρές προτάσεις. Γιατί για εμάς πάνω απ’ όλα είναι η προσφορά στον πολίτη και η διαρκής προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητάς του στον Δήμο μας».

«Αγία Παρασκευή η πόλη μας»: Οι «Αλλάζουμε» δεν είχαν αντιρρήσεις στις προτάσεις της Διοίκησης

Απάντηση στην ανακοίνωση της παράταξης του Γιάννη Μυλωνάκη έδωσε το γραφείο Τύπου του συνδυασμού της δημοτικής Αρχής Βασίλη Ζορμπά, «Αγία Παρασκευή η πόλη μας», σημειώνοντας: «Ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα καθημερινότητας που απασχολεί την πόλη μας, ειδικά την περιοχή του Αη Γιάννη, είναι το πρόβλημα που δημιουργείται καθημερινά, τις βραδινές ώρες, στην ομώνυμη πλατεία. Η πόλη και ιδιαίτερα οι κάτοικοι στην περιοχή εκτίθενται σε μια κατάσταση που υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής τους. Η κατάσταση την οποία βιώνουν μπορεί να συνοψιστεί στις ακόλουθες λέξεις: Ρύπανση, ηχορύπανση, παραβατικότητα. Πράγματι, είναι ένα πρόβλημα που, τα τελευταία χρόνια, αντί να επιλυθεί, διογκώθηκε.

Ως Δημοτική Αρχή, έχουμε δεσμευτεί να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική με βέλτιστες πρακτικές για να επιλύσουμε το πρόβλημα στην Πλατεία του ΑηΓιάννη. O Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς συγκάλεσε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και αντιπροσωπεία του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης», κατά την οποία εξέθεσε τις απόψεις του και ενημέρωσε για μια σειρά μέτρων. Στις προτάσεις που κατάθεσε, δεν υπήρχε καμιά αντίρρηση από όσους έλαβαν μέρος στη σύσκεψη. Επίσης, δεν υπήρχαν από μέρος των παρατάξεων επιπρόσθετες ή διαφορετικού μήκους κύματος ιδέες για πρακτικές, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος.

Εντούτοις, μας προκαλεί έκπληξη η ανακοίνωση της παράταξης «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ» με τίτλο «Τα προβλήματα στην πλατεία Αη Γιάννη χρειάζονται Δήμαρχο και όχι Αστυνομικό». Έκπληξη, γιατί ο σεβασμός της ζωής των περιοίκων της πλατείας, με την εφαρμογή των νόμων, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως κάτι το μεμπτό ούτε να δαιμονοποιείται. Άλλωστε και οι «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ», όπως και οι υπόλοιποι στη σύσκεψη, δεν είχαν αντιρρήσεις στις προτάσεις του Δημάρχου και δεν κατέθεσαν αντιπροτάσεις.  Πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη να αντιληφθούμε όλοι τη σημασία που θα έχει για την πόλη μας η επίλυση του συνολικού προβλήματος. Είναι σημαντικό να ευθυγραμμισθούμε όλοι σε μια κοινή προσπάθεια για να επιτύχουμε τα αποτελέσματα που προσδοκούν οι κάτοικοι της γειτονιάς. Η πιθανή υπονόμευση της προσπάθειας αυτής, για παραταξιακές σκοπιμότητες, θα διαιωνίσει το πρόβλημα με θύμα τους περιοίκους της πλατείας. Υπάρχει κανείς που επιθυμεί κάτι τέτοιο;».

Οι προτάσεις – αποφάσεις

Σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στη σελίδα του Δήμου Αγίας Παρασκευής την Τρίτη 2 Ιουνίου, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς, τόνισε: «Την περασμένη Πέμπτη, 28 Μαΐου, έλαβα την πρωτοβουλία και κάλεσα στο Δημαρχείο τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων καθώς επίσης τον εξωραϊστικό σύλλογο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ», για να συζητήσουμε τις κινήσεις που μπορεί να κάνει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής για την επίλυση των πολλών και διαφορετικών προβλημάτων στην πλατεία της περιοχής.

Στη σύσκεψη πρότεινα και έγιναν αποδεκτές οι εξής προτάσεις:

1. Να πραγματοποιούνται τακτικά αλκοτέστ σε διαφορετικά σημεία κοντά στην πλατεία. Αυτό, εκτός του ότι θα καταστεί ανασταλτικός παράγοντας για την υπερβολική και σε ορισμένες περιπτώσεις παράνομη κατανάλωση αλκοόλ, θα βοηθήσει και στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

2. Να ελέγχεται η παράνομη στάθμευση στην περιοχή, που επιβαρύνει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση και να λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα.

3. Να λαμβάνουν χώρα τακτικοί έλεγχοι όσον αφορά στις περιπτώσεις παράνομης πώλησης αλκοόλ σε ανηλίκους. Ήδη, ως Δημοτική Αρχή, έχουμε κινηθεί πολύ αυστηρά μετά τα τελευταία γεγονότα και αφαιρέσαμε την άδεια λειτουργίας επιχείρησης που παρέβαινε το νόμο.

4. Να γίνεται έλεγχος της τήρησης των κανόνων περί κοινής ησυχίας.

Για όλα τα παραπάνω η Δημοτική Αρχή έχει ζητήσει τη συνδρομή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προς το οποίο θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων. Θέλω να ευχαριστήσω τους επικεφαλής των παρατάξεων και το Δ.Σ. του Συλλόγου για τη συμμετοχή και τη θετική στάση τους στις προτάσεις μου, καθώς και να δηλώσω ότι η Δημοτική Αρχή είναι και θα παραμείνει ανοικτή σε πιθανές επιπλέον προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην οριστική επίλυση των προβλημάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *